top of page
Matias Keltainen Leveä.jpg

Rueda on mielettömän hauska yhteisöllinen tanssimuoto, jossa parit vaihtuvat lennosta ja hymyä on mahdoton pidätellä!

Social Friday 8.10_edited.jpg

KURSSIT

Kevätkaudella Avecilla on kaksi tasoa ruedakursseja! Kummallakin mennään tasoon sopivasti liikkeitä, tekniikkaa, ruedan johtamisen harjoittelua sekä kaikenlaista kivaa ja jännää!

Keltainen taso (ma 18:35)

Soveltuu parisalsan perusteet hallitseville. Lähdetään rauhassa liikkeelle, mutta lumipallon tavoin ruedan vauhti kiihtyy viikko viikolta, hauskanpidon merkeissä!

Punainen taso (to 20:10)

Ruedasta innostuneille, jotka kaipaavat lisää haasteita ja kokeilullisuutta, hauskuutta unohtamatta! Yleensä alle tarvitaan myös punaisen tason paritanssikokemus.

Social Friday 8.10_edited.jpg

TIIVISKURSSIT

Keväällä ruedaa tulee parinkin viikonlopputiivarin muodossa!

Lisätietoja tulossa lähikuukausina, tilaa uutiskirjeeni niin saat tiedon tulevista tiiviskursseista.

PINTAA SYVemmältä

Osa 1: RUEDA FLOW & TOCADOF

Yksi tapa hahmottaa ruedaa tanssimuotona, on jakaa se kahteen ääripäähän sekä “flow-ruedaan”, joka elää niiden välimaastossa. Tätä välimaastoa kuvaa hyvin TOCADOF-filosofia, josta lisää alempana! Videolla on flow-ruedaa muutamalla eli meiningillä. // Ääripäät // 1) “Bilerueda” koostuu yksittäisistä liikkeistä, joita ei hirveästi kytketä toisiinsa. Tarkoitus yleensä on, että mukaan voi tulla ilman sen kummempaa ruedakokemusta. 2) “Koreografiarueda”, joka yleensä perustuu tietyn aktiivisen ryhmän omiin liikesarjoihin, jotka saattavat olla pitkiä ja ne on pakko tuntea läpikotaisin ulkoa. Tätä tehdää usein esityksiä tai kisoja varten, tai sitten ihan vain treenaamisen hauskuus edellä! = Näiden kahden välimaastossa on ruedaa aktiivisesti harrastavien flow-henkinen rueda. Se on juuri se mitä itse opetan ja mitä kansainvälisessä ruedaskenessä useimmiten tehdään. Sen sisällä voidaan liukua lähemmäs bileruedaa ja joskus kehitellä koreografisempiakin asioita! // TOCADOF on Berliinissä vaikuttavan Sassan Iton kehittämä ruedafilosofia, joka koostuu kahdesta osasta: 1) TOC - Transition-oriented calling Yksittäiset huudot eivät tarkoita valmiita liikesarjoja, vaan kertovat että kenen kanssa tehdään mitä ja millä tavalla, heti seuraavaksi. Pidemmät kombinaatiot koostuvat yksittäisistä huudoista, ja ruedan flowta voi pitää täydessä vauhdissa vaikka koko biisin ajan! 2) DOF - Development of Figures Kun opetellaan “yksi uusi liike”, ajasta vain 10% menee itse liikkeen opetteluun ja loput 90% siihen, että haetaan liikkeelle potentiaalisia yhtymäkohtia muiden liikkeiden kanssa, muodostaen uudenlaisia kokonaisuuksia. Monesti yksikin lisätty liike voi johtaa koko ruedan flown uudistumiseen! Varsinkin haastavammilla ruedatunneilla tämä on jatkuva prosessi myös minulle, ja monet mahtavimmat ideat ovat syntyneet ryhmän kanssa lennosta! // TOCADOF on filosofia, jonka kautta voi ymmärtää sitä ruedan laajaa välimaastoa. Olen sen kanssa vasta matkan varrella, ja eikä siinä oikeastaan tule ikinä “valmiiksi”. Mutta se on ihan okei, koska hyvällä porukalla on mahtavaa olla tien päällä! Olen mielettömän iloinen kaikista oppilaista, jotka ovat näiden vuosien varrella lähteneet tälle ruedamatkalle mukaan!

Osa 2: STRUKTUURIT

Yksi ruedan mahtavista puolista on, että se on jatkuvasti kehittyvä tanssimuoto. Edellisessä tekstissä puhuin TOCADOF-lähestymistavasta, jossa jo ruedan perustekemisessä haetaan koko ajan uusia mahdollisuuksia. Mutta siitäkin voidaan hypätä vielä isompaan muutokseen, struktuurien muodossa! ♥️🙌 🌟 Struktuureilla (structures/concepts) tarkoitetaan sitä, että ruedaan tuodaan jokin tavallisesta poikkeava elementti mukaan. Elementti voi liittyä parien suuntiin, rinkien määrään ja keskinäiseen suhteeseen, tai vaikka parien eriäviin rytmeihin. Suurin osa näistä on kehitetty 2010-luvun jälkeen, ja kansainvälisillä festareilla uusia mahdollisuuksia esitellään jatkuvasti! 💪Niiden treenaaminen on hieman erilaista kuin “normaalin ruedan”, sillä tähtäimenä ei aina ole bileissä niiden käyttäminen. Lähtökohta on, että perus ruedan tekeminen on jo hyvällä mallilla, ja halutaan porukalla kokeilla jotain ihan uutta ja jännän hauskaa, ihan vain tekemisen ilosta ja makeen lopputuloksen saavuttamiseksi! Joskus jopa “akateemisesta mielenkiinnosta” 🤓😅 Struktuureja pääseekin suht harvoin tanssimaan, ja siksi olen halunnut tarjota niitä jokaisella Rueda Weekendillä. Seuraava pidetään 18.-19.5., ja sunnuntaina on 2,5 tunnin Structure Special, jolloin käydään läpi muutama hauska struktuuri, ja jopa yhdistellään niitä! Sunnuntain aluksi on myös edistyneen tason Switch-tunti, sitä jo aikaisemmin tanssineille. 🔥 Lisätiedot: Avec Rueda Weekend 2024/05 Videolla muutama struktuuri, ja tässä niiden nopeat selitykset! 🌟 Cruzada Joka toinen pari tanssii ykkösellä ja joka toinen vitosella. Kun vaihdetaan pareja, vaihdetaan samalla rytmillä tanssivien kanssa. Lopputuloksena on mahtava sekamelska eri aikaan liikkuvia palasia, kaanonin periaatteella! 🌟 Mixta Joka toinen pari tanssii “ulospäin” ja joka toinen “sisään päin”. Pareja vaihdetaan samaan suuntaan olevien kanssa. Vauhdissa parit näyttävät sinkoilevan ihan eri suuntiin, lopulta kuitenkin “loksahtaen” kohdalleen ja rueda jatkuu! 🌟 Llanta Kaksi sisäkkäistä rinkiä, joista sisempi tanssii ulospäin ja ulompi sisäänpäin. Pareja voidaan vaihtaa joko isoissa ringeissä, tai struktuurin muodostamissa kahden parin pienissä ringeissä. Ihanaa sekoilua luvassa! 🌟 Switch Kun parien vaihto ei enää riitä, voidaan vaihtaa myös tanssirooleja lennosta! Tämän hyvä esimerkki siitä, että struktuuri ei aina välttämättä muuta ruedan “muotoa” itsessään, vaan voi myös lisätä muunlaisen uuden aspektin tanssiin. Kaikkia muita voi opetella ihan perus ruedataitojen pohjalta, ainoastaan switch edellyttää molempien tanssiroolien hyvän hallinnan! Jos itselle uusi rooli ja lopulta myös switch kiinnostaa, kommenteissa ohjeet siihen. ♥️ Nähdään pian ruedan merkeissä!♥️ PS. Mikäli struktuurit kiinnostaa lisää, täältä löytyy mahtava listaus kuvien ja videoiden kanssa: https://rueda.casino/rueda-structures/

Matias Keltainen Leveä.jpg

TERVETULOA
MUKAAN!

bottom of page